produksjon

biografi

presse

nyheter

 

 

Ingen kan stoppe meg no

Bodø, 1987: Stian er elleve år. Han og veslesøstera Sara ventar på at pappa skal komme heim frå kurs i Oslo. Men pappa kjem ikkje.

Men det er i alle fall ikkje særlig sannsynlig at han er død, tenker Stian.

”Faren din er ein jævla egoist,” seier mamma. Ho drikk vin og sitt oppe til langt på natt og ring rundt til folk, og seier ”eg er ikkje bitter”. Ho er ekkel, synest Stian. Han vil til pappa. Når han berre finn pappa, vil alt ordne seg.

Det er ei sak for Svarte Ørns detektivklubb. Men partnaren Lars vil heller høre på Samantha Fox og gå på fest med jentene i klassen.

Ingen kan stoppe meg no er ei barndomsskildring for vaksne.

 

Kritikerne skriver:

"Nei, som portrettør av barnesinnet puster Endre Lund Eriksen drevne kolleger som Hanne Ørstavik, Per Petterson, og Lars Saabye Christensen i nakken."

Knut Ameln Hoem, NRK Kulturnytt

 

"Mange treffande skildringingar av einsemd og mellommenneskelege vanskar", (...) "dei blir ekstra gripande når dei er opplevd og forstått for første gang av eit barn."  

"Språket og framstillingsmåten til forfattaren fortener også ros. Det er ein tankestraumsmonolog i nådelaus notid."

Olaug Nilssen, Morgenbladet

 

"Ei nær barneskildring med godt, levande og variert språk."

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

 

"Det er skildringen av barneverdenen – i spennet mellom uopprettelige tap og umulige løsninger, at Endre Lund Eriksen viser sin særlige styrke." 

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad.

"Handlinga er lagt til perioden da forfattaren sjølv vaks opp, nemleg 1980-tallet, og han klarar å bruke Samantha Fox, My Little Pony og detektivdilla som ei naturleg ramme rundt forteljinga. Det er ein god prestasjon å unngå at dette verkar påtatt eller gjev lesaren mistanke om at her er ein som berre kastar seg på 80-tallsbølgja utan å ha noko å formidle. For Lund Eriksen har noko å formidle. Han gjev oss eit truverdig og fint innblikk i tankane til ein elleveåring som har ei stor lengt etter at alt skal bli bra." 

Trygve W. Jordheim, Vårt Land

 

"Romanen har dessuten ei form og en tone som skiller den fra den store hopen av bøker med lignende tema. Den er gjennomført og dyktig oppbygd. Den er, ikke minst viktig, smekkfull av fantasifulle innfall og kjappe formuleringer. I perioder er tempoet imponerende. Det er alvoret som er grunntonen i romanen, men samtidig er den morsom."

Stein-Arve Myrbakk, Rana Blad

 

"Med stor innsikt i det forsømte barnets psykologi bretter forfatteren ut fortellinga om elleveårige Stians forsøk på å skape mening i en tilværelse som rykkes ut av balanse av foreldres barnslige prioriteringer."

Morten Wintervold, Nordlys

 

"Det er måten Lund Eriksen gir stemme til Stian på som er hans store styrke. Lund Eriksen fremstår rett og slett som en veldig sympatisk forfatter, med stor innlevelse i sin hovedperson."

(...) "Språket er meget stilsikkert. Forfatteren veksler mellom tilhugde setninger og en slags stream of consciousness, full av interjeksjoner, som kler barnets fantasi."

(...) "I sum er denne boken ikke så mye en sosiologisk som en psykologisk studie i et barnesinn. Som dét er den nærmest eksemplarisk."

Christian Kjelstrup, Aftenposten

utdrag

samantha fox

inspirasjonskilder

bodø

 

 

Aktuelle linker:
- Aschehougs presentasjon

Artikler:
- Avisa Nordland 04.09.03: "Fikk inspirasjon av Samantha Fox"

- Kulturbeite NRK P2 12.08.03: "Når far drar"
- Aftenposten 11.08.03: "Mørk nostalgitripp"
- Nordlys 06.08.03: "Den tøffe barndommen"

- NRK Litteratur 31.07.03: "Lund Eriksen med voksenbok" 

Anmeldelser:
- Rana Blad 11.11.03: "Godt om vanskelig barndom"
- Fædrelandsvennen 30.08.03: "Ingen kan stoppe meg no"

- Kulturnytt NRK P2 27.08.03: "Ingen kan stoppe meg no"
- Morgenbladet 22.08.03: "Barndomsminnelitteraturen" (bare tilgjengelig for abonn.)
- Bergens Tidende 15.08.03: "Når pappa drar"
- Hamar Arbeiderblad: "Utlevert til de voksne"
- Nordlys 12.08.03: "Ingen kan stoppe meg no"
- Aftenposten 11.08.03: "Å lete etter familien"

 

Utgitt 11.august 2003
Aschehoug
 
kr 298,- ISBN 8203187005