produksjon

biografi

presse

nyheter

 

 

Det tar ikke slutt

Det er mars 1999 og snart skal NATO bombe Jugoslavia. Brage Olsen er stortingsrepresentant, og har gått inn for bombing.

Men har han valgt rett?

Gjennom tilbakeblikk til Brages barndom og ungdom, får vi vite hvorfor og hvordan Brage ble politisk engasjert. Han har vokst opp i NATO-byen Bodø på åttitallet, da alle unger lærte at den første byen som kom til å bli bomba av Sovjet, var Bodø. En barnebok fra Hiroshima, som i detalj skildrer konsekvensene av bomba, gjør at han gjennom hele barndommen er livredd for krig.

Som tolvåring starter han derfor Barn for fred, med krav om at den militære flyplassen i Bodø må legges ned. Som trettenåring blir han aktiv i Sosialistisk Ungdom. Som syttenåring er han med og arrangerer kirkeasyl for kosovoalbaneren Ismail. Ismail forteller om serbisk politivold i Kosovo, om overgrep mot den kosovoalbanske befolkningen – og om den kosovoalbanske ikke-voldelige motstanden.

Både i nåtidsfortellinga og i minnene fra oppveksten, dukker nabogutten Alex opp, gjerne på uventede og lite passende tidspunkt. Alex har en far som er serbisk. Han har havna lenger og lenger ut på skråplanet, og står og tigger med 7-eleven kopp på Karl Johan. Brage frykter at Alex er ute etter han på grunn av hans ja til bombing.

Bombestandpunktet har Brage tvilt seg fram til, men det som til slutt overbeviste han, var Ismails øyenvitneskildring fra et serbisk overgrep i Kosovo sommeren 1998. Men så viser det seg at Ismail kanskje ikke har fortalt hele sannheten…

Det tar ikke slutt handler om nødvendigheten av å engasjere seg, men også hvor vanskelig det er å velge side. Vi blir med inn i korridorene på Stortinget, dit beslutningene tas, noen ganger på sviktende grunnlag. 

 

Omslag ved Ingjerd Sandven Kleivan, No15  

Kritikerne sier:

"Ambisiøst." (...) "dette [er] en roman som kan anbefales alle stemmeberettigede, ikke minst alle sofavelgerne som oppfatter politikk som uinteressant, uforståelig eller irrelevant. "Det tar ikke slutt" viser det motsatte: At politikk i aller høyeste grad berører, griper inn, får konsekvenser."

Marit O Bromark, Ny Tid

 

"Det tar ikke slutt" er ein idealistisk roman. Han manar til refleksjon, kritisk medvit og aktiv handling"

(...) "Forfattaren har eit godt grep om å skildre barnesinnet, og til å få barn til å framstå som heile menneske."

Nora Simonhjell, Dag og Tid

 

"Kinoaktuelle Endre Lund Eriksens nye bok er en politisk samvittighetsfortelling forkledd som generasjonsroman. "Det tar ikke slutt" bør bli forfatterens gjennombrudd!"

Henning Karlbom, Moss Avis

 

"En roman om storpolitikk som både underholder og vekker til ettertanke." 

"(...)" skildret med troverdighet og litterær kløkt."
"(...) Endre Lund Eriksen har gjort en god bok ut av dette tema, en bok som forhåpentligvis vil nå et større publikum (...)"

Fartein Horgar, Adresseavisen

 

"Den litt naive tonen i barndomsskildringene griper. Det er her atter en gang Endre Lund Eriksen viser sin styrke."

Eigil Steinsjord, Vårt Land

 

"Boken skisserer de mange og innviklede linjene som kan tegnes mellom en politisk beslutning et sted i verden og et konkret resultat et annet sted. Og ikke minst om grunnlaget for å ta slike beslutninger. Når vet man nok? Når kan man være sikker på at man gjør det rette?"

Espen A. Eik, AftenpostenAktuelle linker:
- Aschehougs presentasjon

Aktuelle artikler:
- Nettavisen 12.09.2005: Umulig å leve opp til politikerrollen
- Avisa Nordland 05.09.2005: Bodø, bomber og bok

- Aftenposten 24.12.2005: Halvorsens hattrick

Utgitt 9.september 2005
Aschehoug
 
kr 329,- ISBN 8203190480

Anmeldelser på nett:
- Ny tid 17.september
- Aftenposten 7.november
- Vårt Land 9.november
- Moss Avis 26.november